Ponedeljek, 14. april 2025
Velikonočna peka – okusna sladica in praznična dekoracija obenem
Kaj ko bi letos malo drugače popestrili velikonočne praznike? Seveda brez pirhov, šunke, kruha, hrena in potice si Velike noči skoraj ne predstavljamo. A zakaj ne bi tradicije dopolnili z jedjo, ki ni le slastna, ampak tudi prava paša za oči? V nadaljevanju delimo recept, ki združuje praznično razpoloženje, bogat okus in estetski čar. Sladek velikonočni venček, ki ga lahko postavite v središče praznične mize in v sredino položite pisane pirhe, združi okus in dekoracijo v enem. Idealna izbira za popestritev letošnje velikonočne peke.
Velikonočni venček
Če si želite, da bi bila letošnja velikonočna peka nekaj posebnega, preizkusite recept, ki združuje okus in praznično estetiko.
Sestavine:
1kg pšenične bele moke
40g kvasa
15g soli
180g sladkorja
150g masla
6 rumenjakov
3dl mlačnega mleka
1 vrečka vaniljevega sladkorja
Naribana limonina lupinica
90g sezamovih semen
Postopek:
Kvasu dodamo žlico sladkorja in ga raztopimo v toplem mleku. Zlijemo ga v jamico sredi moke. Ko začne vzhajati, dodamo preostale sestavine in jih zamesimo v testo. Postopoma dodajamo še raztopljeno maslo in testo dobro pregnetemo. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati 1 uro.
Vzhajano testo razdelimo na tri enake dele. Vsak del oblikujemo v približno 30 cm dolg svaljek, po želji ga povaljamo v sezamu. Svaljke prepletemo v kito in oblikujemo okrogel venček. Položimo ga na pekač, obložen s papirjem za peko Piskar, in pustimo vzhajati še 20-30 minut.
Pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, približno 30 minut. Ko je venček pečen, ga najprej ohladimo v pekaču, nato pa prestavimo na rešetko, da se popolnoma ohladi.
Velikonočni venček postavimo na sredino mize in vanj zložimo pirhe.
Kam z beljaki, ki ostanejo pri velikonočni peki?
Če vam med velikonočno peko ostanejo beljaki, je to odlična priložnost za pripravo lahkih in hrustljavih meringinih poljubčkov.
Sestavine:
6 beljakov
300 g sladkorja
Ščepec soli
1 čajna žlička limoninega soka
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta (po želji)
Postopek:
V čisto in suho skledo stepemo beljake, ki jim dodamo ščep soli in limonin sok. Stepamo, dokler ne dosežejo mehkih vrhov. Nato postopoma, žlico po žlico, dodajamo sladkor in stepamo, dokler se ne oblikujejo čvrsti in sijoči vrhovi. Dodamo vaniljev ekstrakt in še enkrat nežno premešamo.
Pečico segrejemo na 100 °C. Na pekač, obložen s peki papirjem, oblikujemo majhne kupčke z žlico ali slaščičarsko vrečko. Slaščičarsko vrečko lahko naredimo tudi sami doma – uporabimo močno gospodinjsko vrečko Piskar, kateri odrežemo en majhen vogal. Pazimo, da oblikujemo oziroma brizgamo piškote enakomerne velikosti, da se enakomerno spečejo.
Piškote pečemo v segreti pečici približno 1,5 ure. Pomembno je, da jih pečemo počasi, da se popolnoma posušijo in postanejo hrustljavi, ne da bi jih preveč zapekli. Po končani peki jih pustimo v pečici, da se z rahlo odprtimi vrati postopoma ohladijo – s tem dosežemo še dodatno hrustljavost.
Ko se piškoti popolnoma ohladijo, jih shranimo v zaprti posodi, da ostanejo hrustljavi. So odlična poslastica ob kavi in idealen dodatek k velikonočni mizi.
Triki za prijetnejšo, praznično peko
Velikonočna peka je lahko pravi užitek, če si znamo delo malo olajšati. Ena izmed osnovnih, a pogosto spregledanih rešitev so kakovostne podlage za peko, ki preprečijo prijemanje testa in omogočijo enostavno odstranjevanje končnega izdelka. Podloge hkrati ščitijo delovno površino, kar pride še posebej prav, ko testo vzhaja na pultu. Velika prednost nekaterih podlog je tudi merilni trak, ki omogoča bolj natančno valjanje in oblikovanje testa. Podloge so enostavne za čiščenje, primerne za pomivalni stroj in odporne na visoke temperature. Z malimi triki si peko res lahko poenostavimo – pa naj gre za pripravo testa ali zgolj zaščito pekačev.
Velikonočna peka ni le priložnost za pripravo okusnih, prazničnih jedi, temveč tudi za ustvarjanje posebnega vzdušja ob praznični mizi v krogu družine. S sladkim velikonočnim venčkom in hrustljavimi meringinimi poljubčki boste prijetno presenetili svoje bližnje. Peka lahko postane tudi čudovita priložnost za aktivno in poučno preživljanje časa z otroki, ki bodo zagotovo uživali pri ustvarjanju in okraševanju praznične mize.