Ponedeljek, 28. april 2025

Zaščita za žar - majhna skrivnost velikih žar mojstrov

Prvomajski prazniki so kot nalašč za otvoritev žar sezone. Piknik poleg dobre volje, družbe, hrane in pijače prinese tudi nekaj skrbi s pospravljanjem in pripravo. Katere so male skrivnosti, velikih žar mojstrov, da je piknik prijetnejši tako za goste kot tudi gostitelje?

Pravi žar mojstri vedo, da žar ni le ogenj in meso. Gre se za natančno pripravo, skrbno izbrane sestavine in premišljeno uporabo pripomočkov za žar, med katerimi je tudi zaščita za žar. Več skrivnosti v nadaljevanju…

Priprava žara je ključna

Preden začnete s peko, poskrbite, da bo žar dobro očiščen in pripravljen za uporabo. Neočiščena rešetka lahko hrani doda grenak priokus in celo ogrozi vaše zdravje. Lepa čednost pravih žar mojstrov je, da si že na začetku pripravijo vse pripomočke za žar. Na ta način se izognejo nepotrebnemu stresu med peko in tveganju, da bi prepekli dobrote z žara. Poleg rokavic, pribora za žar, termometra za meso in deske je nepogrešljiva tudi podloga za žar. Podloga prepreči prijemanje hrane na žar, kar se še posebej rado zgodi pri peki rib, perutnine in zelenjave. Kljub temu podloga ohranja značilne črte pečenja in obenem ščiti pred izgubo manjših kosov ter vžiganjem maščob. Podloga je odlična zaščita za žar, s katero boste po končanem pikniku pozabili na čiščenje zasušenih ostankov hrane iz rešetke.

Meso potrebuje pozornost že pred žarom

Marinade so ključnega pomena za dodajanje okusa in mehkobe mesu. Pred peko meso marinirajte vsaj nekaj ur ali čez noč, da se okusi dobro prepojijo. Uporabite sveže začimbe, limonin sok in zelišča, da bodo okusi še bolj izraziti. Pomembno je, da meso pripravite pravočasno, saj bo tako na žaru še bolj okusno in sočno. Vaš najboljši pripomoček pri pripravi marinade je košara za marinado s katero bo peka na žaru še bolj preprosta in prijetna. Košara pomaga, da se meso enakomerno prepoji z marinado, hkrati pa zaščiti žar in preprečuje morebitno razlitje in kapljanje marinade. Po končanem pikniku boste lahko košarico brez skrbi očistili v pomivalnem stroju. Najboljše izmed vsega pa je, da je ta pripomoček namenjen večkratni uporabi, s čimer naredite tudi nekaj dobrega za okolje, ne samo za svoje želodčke.

Tehnike žar peke: Visoka ali nizka temperatura?

Za najboljše rezultate, se osredotočite na peko ene vrste hrane naenkrat. Visoka temperatura je odlična za burgerje in steake, medtem ko piščanec, klobase in zelenjava zahtevajo počasnejšo peko pri nižji temperaturi. Ribe na žaru pečemo na visoki do srednje visoki temperaturi. Če je temperatura prenizka, bodo meso, ribe ali zelenjava ostala pusta. Če je previsoka, se lahko zunanjost zažge, notranjost pa ostane surova. Ne glede na to, kaj se peče je žar potrebno segreti do najvišje temperature, da je rešetka vroča, nato temperaturo uravnamo. Preprost trik za preverjanje temperature primerne za žar peko: roko držite približno 12 cm nad rešetko. Če zdrži 3–4 sekunde, je temperatura ravno prava za večino mesa, rib in zelenjave. Ko nastavite pravo temperaturo, poskrbite tudi za zaščito žara - preprosto položite podlogo na rešetke in pripravljeni ste na peko. Vroče rešetke bodo kljub podlogi poskrbele za značilne sledi črt žara na mesu, ki jedi dodajo piko na i.

Meso naj po peki počiva

Po končani peki zavijte oz. pokrijte meso z alu folijo in pustite, da počiva vsaj 15 minut, preden ga narežete in postrežete. Počitek pripomore, da proteini v mesu postanejo čvrstejši in obdržijo več sokov, ki se enakomerno porazdelijo, kar zagotavlja mehkejšo teksturo in boljši okus. Poleg tega se meso med počitkom nekoliko ohladi, kar omogoča enostavnejše rezanje brez izgube sokov. Mojstri, ki bodo pred peko poskrbeli za zaščito žara, si bodo lahko skupaj z mesom privoščili kratek, a zaslužen počitek.

 

Za popolno piknik izkušnjo naj bo za žar zadolžen en pravi mojster, ostali pa naj se sprostijo v vlogah poskuševalcev in pomočnikov. Piknik bo za gostitelje še prijetnejši, če bodo imeli pri roki prave pripomočke. Letos sta nepogrešljivi podloga za žar in košara za marinado – prava sprememba, ki ne poskrbi le za zaščito žara, temveč tudi za zaščito okolja.