Sobota, 11. november 2017

Intervju na Planet TV

Slovenca, ki jima je uspelo z vrečkami: Ne potrebujeva vil in jaht

Zgodba o uspešnih Slovencih, ki jih morda bolj kot pri nas poznajo v tujini. Zakonca Piskar sta začela iz nič. Danes njune vrečke najdete na vseh trgovinskih policah doma in v tujini.

Vse se je začelo leta 1986. Zakonca Piskar sta takrat odkupila stroje od starejše gospe, najela prostor in se brez brez premisleka, brez kakšne vizije lotila izdelovanja vrečk. "Brez prizadevnih, odkritih poštenih, delovnih ljudi ne bi mogla narediti nič," je za oddajo Dan. na Planet TV dejala Romana Piskar.

"Začela sva sama z možem kot mlada nadobudneža, stara 22 in 24 let. Odločila sva se za samostojno pot. Niti nisem vedla, da obstaja vrečka," se začetkov spominja Piskarjeva. Danes zanju dela 26 ljudi, njuno podjetje pa poznajo povsod po svetu. Njihove vrečke uporabljajo v desetih državah sveta. Tudi v Združenih državah Amerike.

Pet let trdega dela za preboj na ameriški trg

In če so se kar pet let trudili za preboj na ameriški trg, so v zadnjem letu, odkar z njimi sodelujejo, tja poslali že šest pošiljk. Recept za uspeh? Ves čas se trudijo biti korak pred konkurenco.

"Prvi smo bili, da smo lahko vrečke za odpadke navijali na role. Dodali smo jim trak, to je bila dodana vrednost, da jo je bilo mogoče zavezati. Ena taka najnovejša inovacija, na katero smo zelo ponosni so pa dišeče vrečke za odpadke," razlaga Piskarjeva.

Med drugim kot edini v Sloveniji proizvajajo tudi biorazgradljive vrečke za gospodinjstvo.

Šest dni delaš, štiri si doma

Uspel jim je tudi preboj na ameriški trg.  Foto: Siol.netDelavci radi prihajamo v službo, razlaga Klavdija Maroh, ki v podjetju dela že 17 let. Povsod nas je polno, pravi. Razlog za dobro voljo je morda tudi nov urnik.

V začetku meseca so po nemškem vzoru namreč vpeljali tako imenovani petizmenski delavnik. To pomeni, da so šest dni v službi, štiri pa doma.

"Pridobimo pri količini proizvodnje, najbolj pomembno pa je, da so delavci spočiti, da radi pridejo v službo, da niso izmučeni, ko gredo iz službe, in da imajo nekaj še od svojega zasebnega življenja," dodaja Piskarjeva. "Ne potrebujem vil in jaht. Pri nas so delo in zadovoljni ljudje edino vodilo," še sklene prva dama podjetja.

 

Članek in video si lahko ogledate na siol.net